Selecteer een pagina

Sinds de komst van het internet is ons leven een stuk makkelijker. Misschien zelfs wel té makkelijk soms. Dit digitale tijdperk biedt ons zoiets als e-mail, social media, webshops en niet te vergeten: WhatsApp. We sturen berichten in een ongekend tempo. Het lijkt soms net alsof ons leven ervan afhangt. Wat is dat toch? Zien we daardoor niet iets belangrijks over het hoofd?

Oké, laat ik het even bij mijzelf houden: vergeet ík daardoor niet juist hetgeen wat ertoe doet? Dit was een conclusie die ik trok na enige zelfreflectie op de zaterdagnacht in bed, schrijvend in mijn dagboek. Laat me dit verder uitleggen.

Honderd appjes later en geen voldoening

Die ene nacht in bed vroeg ik mijzelf af waarom ik soms toch zó veel tijd spendeer aan die ene welbekende app. Het gekke is namelijk dat het me meestal geen voldaan gevoel geeft – in geval van tekstberichten. Het heen en weer sturen van spraakberichten daarentegen wel. Waar lag dat toch aan? De woorden die letterlijk als eerste in mijn opkwamen waren:

“Whatsappen is een soort van ‘onderhoud’.
Als in het warm houden van contact, maar échte verbinding is het vaak niet.”

Oké, dus kennelijk mis ik in vele WhatsApp-gesprekken het gevoel van verbinding. Maar wat is dat dan, échte verbinding in een relatie? Hiervoor quote ik graag even een paar zinnen uit het boek Focus:

“De mogelijkheid om na te denken over iets wat nu niet plaatsvindt, is een cognitieve prestatie, iets wat ons onderscheidt van dieren, maar waar ook een prijskaartje aanhangt.

 

Volgens twee onderzoekers aan Harvard maakt het ons namelijk ongelukkig. Het staat haaks op ‘in het moment zijn’ en zorgt ervoor dat we minder diepe verbindingen met de ander aangaan.”

 

Mark Tichelaar

Afgeleid in gesprek

Voordat ik iemand een appje (terug)stuur denk ik veelal niet: “Nou, laat ik hier eens uitgebreid voor gaan zitten.” Jij wel? En dat is dus precies waar het misgaat. Het hebben van volledige focus bij een WhatsApp-gesprek is vaak ver te zoeken. M’n berichten zijn vaak kort (en veel). Ik stuur ze veelal tussen neus en lippen door. Er valt om de haverklap een stilte aan mijn kant of die van de ander. Kortom: dit alles maakt dat er weinig sprake is een kwalitatieve verbinding.

Hiermee had ik ook direct een antwoord op mijn vraag: “Waarom doet het heen en weer sturen van spraakberichten me wél enorm goed?”. Misschien begrijp je het al, maar wanneer ik een spraakopname luister of inspreek ben ik met niets anders bezig dan dat. Ik sta volledig stil bij wat die ene persoon mij vertelt en wat ik hem/haar wil vertellen.

Verbinding in een relatie = moeite doen

Waar ik eerder WhatsApp bij bepaalde relaties als enige communicatietool inzette, zie ik nu in dat het vooral makkelijk was en om kwantiteit ging. En dat terwijl ik kennelijk snak naar meer verbinding en kwaliteit. Voor wie hier ook naar verlangt is er één actiepunt: moeite doen. Maak tijd vrij, heb volledige focus, lees/luister aandachtig. Hetzij met een brief, e-mail, spraakopname, belletje, date…

Wat mij betreft met een uitgebreid WhatsApp-bericht; eentje die je niet ff in 5 seconden typt. Al wordt de app daar veelal niet voor gebruikt. Het standaard WhatsApp-gedrag, zoals ik het ken, is snel en veel. En naast het feit dat ik hierdoor luier werd, maakte het me ook ongeduldiger. Want hé, het is toch een kleine moeite om terug te reageren? Dus waarom laat diegene niets van zich horen?

Van inzicht tot mooi voornemen

Weet dat ik nog altijd blij ben met de komst van WhatsApp. Snel en kort iets delen? Check. Makkelijk een afspraak maken? Check. Zolang er ook een moment van echte verbinding is of komt.

Met name door het hele COVID-19 gebeuren besef ik me meer dan ooit dat kwalitatieve relaties en gesprekken belangrijk voor me zijn. Zo spreek ik bepaalde mensen weer (meer). Stuur ik soms spraakberichten in plaats van appjes en bel ik vaker. Mijn voornemen is om dit voor te zetten. En om mijzelf eraan te blijven herinneren: wil ik kwantiteit of kwaliteit?

Liefs,

Caroline