Selecteer een pagina

Misschien komt de volgende uitspraak je wel bekend voor: ‘Bang zijn voor het onbekende’. De keren dat ik deze zin las klonk het zo logisch, totdat iemand het volgende tegen mij zei: “Je bent niet bang voor het onbekende. Je bent bang voor het loslaten van het oude en bekende.”

Wanneer ik jou de vraag stel: ‘Ben je bang voor een rammadidoe?*’ Denk jij hoogstwaarschijnlijk ‘Wat is dat?’. Precies. Je weet niet wie of wat het is, waardoor er ook geen angstgevoelens zijn. En waar sommigen misschien wel de gedachtegang ‘gewoon doen’ leerden, was mijn eerste stap vaak uitgebreid analyseren. Ik vermoed dat dit ook de reden is dat het nu zo mijn aandacht heeft.

*Even voor alle duidelijkheid: het is een zelfbedacht woord. Google het en je vindt niks. 😉

Toch moge het duidelijk zijn dat het niet alleen mij bezighoudt. Zo keek ik gister de film The F*ck-it List – vindbaar op Netflix. Eentje die ik aanklikte voor de fun en me onverwachts raakte. In de film komen (voor mij) herkenbare struggles voor en zo spreekt men ook hier over het ‘onbekende’.

“What kills your future is fear. It kills the pursuit of the unknown;

Running in fresh snow where there are no tracks.”

The F*ck-it List

Vervolgens verscheen de nieuwsbrief van Banana Tree in mijn inbox. Een mail waarin ook Ferry de Wit dit onderwerp aansnijdt. Hij geeft hierin aan dat wij als mens op zoek zijn naar zekerheden en houvast voor een veilig gevoel. Maar als er iets is dat het leven ons leert is het dat controle een illusie is. Toch gaan we soms enorm ver voor dit gevoel. Kiezen we bijvoorbeeld voor zekerheid in plaats van hetgeen dat we belangrijk vinden.

De oplossing van Ferry sluit mooi aan op die van Byron Katie, bekend van de bestseller ‘Vier vragen die je leven veranderen. Uiteindelijk draait het om accepteren van wat is. Het accepteren van de realiteit. Meebewegen met de continue verandering van het leven.

“Achter elk onbehagelijk gevoel ligt een gedachte die niet waar is voor ons,

een gedachte die in strijd is met de realiteit.”

Byron Katie

Wanneer jij je hecht aan een onware gedachte lijd je. Er ontstaat een onprettig gevoel en je reageert vervolgens vanuit dat gevoel. En hoewel we ons veelal eerder bewust zijn van bijvoorbeeld stress (het gevolg) dan de gedachte (de oorzaak) is de oplossing volgens Katie het onderzoeken van de gedachte. Realiseren wat voor jouw waar is. Bij het zien van de waarheid laat de gedachte jou namelijk los.

“Geluk is de natuurlijke staat van iemand die weet dat er niets te weten valt

en dat we alles wat we nodig hebben al bezitten, hier en nu.”

Byron Katie

En bedenk je dan eens dat we allemaal zo’n 12.000 tot 60.000 gedachten per dag hebben; een leuk feitje dat ik uit een webinar van Dokter Juriaan heb. Hierin vertelde hij ook dat meer dan 90% van onze gedachten hetzelfde is als gister. Bizar. Nog bizarrer is dat meer dan 90% feitelijk niet waar is.

Zoals hij het omschrijft zijn er twee vormen van realiteit: conceptuele en feitelijke waarheden. De conceptuele werkelijkheid bestaat uit regels, ideeën en afspraken, bijvoorbeeld ‘Ik ben afhankelijk van mijn huidige baan’. Maar jij en ik weten dat dit daadwerkelijk niet zo is. Het is iets wat je jezelf wijsmaakt. En dan is er nog de feitelijke werkelijkheid en die kan je aantonen, bijvoorbeeld de temperatuur die een thermometer aangeeft.

“Het probleem ontstaat op het moment dat we de conceptuele werkelijkheid

gaan zien alsof het de waarheid is.”

Dokter Juriaan

Het punt is alleen dat je hoofd geen onderscheid maakt tussen fictie en werkelijkheid. Stilstaan bij je eigen gedachten is daarom ook dé tip. Nagaan hoe waar of dat je gedachten zijn. Dus bij deze kunnen we beiden aan de slag. En wie weet kunnen we er dan uiteindelijk om lachen in plaats van ons er druk om maken. 😉

Liefs,

Caroline