Selecteer een pagina

Op vakantie met familie, een stedentrip met m’n vriend of weekendje weg met een vriendin? Done that. Zelfstandig een aantal dagen weggaan? Nope. (Schoolkamp niet meegeteld wink) Laat staan met een stel ‘vreemden’ een paar dagen doorbrengen. Maar je weet wat ze zeggen: “voor alles een eerste keer”. Dus een aantal weken geleden ging ik, jawel, op workation in Nederland!

Een work-wattus?

De term workation hoor je de laatste tijd steeds vaker, maar is nog enigszins onbekend. Het is een combinatie van werk (work) en vakantie (vacation): workation. Oftewel: op een relaxte plek in Nederland (of in het buitenland) werk je aan je business met mede-ondernemers. Iedereen neemt de laptop mee, je kunt elkaar helpen en eventueel brainstormen. In mijn geval ging ik een lang weekend naar het Wellnest in Hulshorst, georganiseerd door Marlène May.

7 voordelen van een workation

Laat ik beginnen met wat een workation (in Nederland) over het algemeen iedereen oplevert:

1. Je omringt jezelf met gelijkgestemden, en dat is in mijn ogen altijd een goed idee.

2. Je doet kennis en inspiratie op. Je leert van andermans verhalen en ervaring.

3. Je houdt er een groter netwerk aan over. Tenminste, als het goed is wel.

4. Je werkt aan je bedrijf in plaats van in je bedrijf.
Dit is je kans om dat ene op te pakken waar je normaliter geen tijd voor hebt.

5. Je haalt jezelf uit je bekende omgeving.
Hiermee ontdoe jij je van jouw normale omgevingsruis, zoals je partner, vrienden en familie.

6. Je doet je eigen ding en tegelijkertijd zoek je elkaar op.
Ik heb (tot nu toe) geen idee hoe het eraan toegaat tijdens andere ‘werkvakanties’. Dit weekend kon ik in ieder geval mijn eigen ding doen en eventueel anderen om hulp vragen. En ondanks dat we met een groep van 7 vrouwen waren, deden we (grotendeels) wat we zelf wilden. Geen yoga? Prima. Werken om 08.00? Prima. ’S ochtends hardlopen? Prima.

7. Je bent een ervaring rijker. Bucketlist: check!

Mijn persoonlijke voordelen

Voor mijzelf waren er ook andere pluspunten. De tijd die ik met mijzelf doorbracht gedurende deze dagen zag ik als iets moois. Als groei. Als een stap buiten mijn comfortzone. Ik zag het als een stukje lef en onafhankelijkheid. Ik overwon iets voor mijzelf.

De andere kant van het verhaal

Liep ik ook ergens tegenaan? Zeker, maar dat lag niet aan de organisatie skills van Marlène. Zo was ik bijvoorbeeld gespannen tijdens de kennismakingsborrel. In een groep houd ik me vaak stil, luister ik aandachtig en ‘verdwijn’ ik naar de achtergrond. Dit is onzekerheid en ongemak van mijn kant.

Wat ook in dat koppie van mij speelde, was dat ik als enige geen business of strategie had. Ik had ‘slechts’ een idee voor een website. Vlak voor de workation zette ik een punt achter productfotografie en nu bevond ik mijzelf in een – zoals ik hem noem – grijze, onduidelijke fase. Om die reden praatte ik mijzelf (van binnen) flink naar beneden. Wat mij uiteindelijk hielp? Het open en eerlijk delen van mijn verhaal met de groep. Dat luchtte op.

Veel, heel veel indrukken

Dat we vervolgens tot 22.30 aan tafel zaten vond ik best intens. Veel nieuwe indrukken, gepraat, geluister en gezelligheid. Je zou bijna denken: die sliep als een roos. Nou, nee. Zelfs met wat wijn op zag ik de klok nog om 01.30.

Van deze gebrekkige nachtrust had ik de volgende dag echter geen last. Wat hielp was de fijne yoga-les van Sanne om 08.00 ‘s ochtends. De tweede nacht sliep ik overigens wel goed in dat grote bed van me. Misschien was het gewenning. Misschien was het de warme douche die avond ervoor. Of beiden. Wie zal het zeggen.

Kortom:

Er zijn genoeg redenen waarom ik je een workation kan aanraden. Of specifieker gezegd: waarom ik je deze workation aanraad. Geef het een kans. Probeer het en ervaar of je net zo enthousiast bent als ik. Twijfel je alsnog? Bedenk dan wat je eruit haalt. Wat levert het je sowieso op? Dit zal altijd iets zijn. Zo maakte ik flinke stappen met mijn website en was hij 2 dagen na de workation live.

Heb je interesse? Neem dan eventueel contact op met Marlène – May I Advice.
Heb je vragen? Stel ze me gerust hieronder, via het contactformulier of via de mail.

Liefs,

Caroline